Kryształowe kieliszki należy myć bardzo ostrożnie, ponieważ szkło kryształowe jest kruche i delikatne. Dobrym rozwiązaniem jest położenie na dnie zlewozmywaka czegoś miękkiego np: ściereczki lub ręczniczka (kiedyś można było kupić plastikową kratownicę, którą kładło się na spód zlewozmywaka).
Kieliszki najlepiej myć ręcznie w gorącej wodzie z minimalnym dodatkiem delikatnego płynu do mycia.
Należy pamiętać by kieliszki bardzo dokładnie wypłukać (by nie pozostał na nich smak lub zapach detergentu). Po umyciu zostawić na chwilę do obcieknięcia i następnie wytrzeć czystym, niestrzępiącym się ręcznikiem. Newralgiczne jest wycieranie kieliszka w środku ze względu na zapach, który może pozostać (patrz wskazówki poniżej).
Mycie w zmywarce
generalnie żadnego szkła nie powinno się myć w zmywarce ze względu na to że matowieje
nie należy myć w zmywarce szkła dekorowanego i malowanego ręcznie
w przypadku szkła kryształowego (szczególnie tego z zawartością ołowiu) należy upewnić się, że producent certyfikuje je do mycia w zmywarce
Jeżeli zdecydujemy się już myć szkło w zmywarce to należy pamiętać o kilku rzeczach – dotyczy to szkła, na którym nam zależy i o które chcemy dbać:
dobrze jest użyć mniej detergentu – na przykład połowę tego co przy zwykłym myciu
nie używać funkcji suszenia – by uniknąć pozostania na ściankach resztek detergentu
jak najszybciej po skończeniu cyklu prania wyjąć kieliszki (szklanki itp.) i ręcznie delikatnie wytrzeć
Mycie kieliszków i szklanek służących do degustacji trunków
Jeżeli mamy kieliszki (lub szklanki, kufle itp.), które służą nam do degustacji wina czy piwa (powiedzmy takie szkło dla koneserów) to najlepiej myć je samą wodą bez detergentu.
Należy przepłukać je kilka razy gorącą wodą i pozostawić do samoczynnego wyschnięcia. Nie wycierać w środku gdyż może pozostać zapach, który wpłynie negatywnie na następną degustację (patrz wskazówki).
Jeżeli nie da się wyczyścić dokładnie kieliszka pod bieżącą wodą to można spróbować użyć sody oczyszczonej. Sodę wsypujemy do kieliszka nalewamy trochę wody i pozostawiamy na kilka (kilkanaście) minut. Soda powinna rozpuścić resztki pozostałe w kieliszku.
Kieliszki najlepiej przechowywać do góry nogami – na stojaku lub na półce. Jeżeli stawiamy je w ten sposób na półce to należy zwrócić uwagę czy kielich od środka jest suchy (żeby nie wytworzył się dziwny zapach w środku).
Do wycierania kieliszków najlepsze są ściereczki z tzw. mikrofibry.
Kieliszków nie należy wycierać używaną ścierką lub wypłukaną w pachnącym płynie do płukania tkanin (typu Lenor) oraz aromatyzowanymi ręcznikami papierowymi. Zapach pozostanie w kielichu i przy następnym użyciu zmiesza się z bukietem wina.
Ostrzeżenia
Nigdy nie wkładać dłoni do wnętrza kielicha. Szkło jest bardzo delikatne i może pęknąć.
Kieliszki na długich nóżkach myć tylko ręcznie.
Delikatne kieliszki kryształowe oraz malowane i zdobione myć tylko ręcznie.
Domowe metody
Kryształy zmatowiałe można czyścić w ten sposób, że przeciera się je delikatną szmatką posypaną zwilżoną miałką solą. Taki zabieg powinien pomóc odzyskać dawny blask.
Osad na dnie karafek i wazonów
Jeśli osad jest delikatny to do szklanego naczynia wrzucamy obierki z ziemniaków, zalewamy wodą i pozostawiamy na jakiś czas (na kilka godzin). Potem energicznie potrząsamy i płuczemy
Zestarzały osad Mycie szkła wygląda w ten spsób, że dno naczynia zasypuje się solą kuchenną i zalewa octem. Natstępnie potrząsa się energicznie i pozostawia roztwór w naczyniu na kilka godzin (na przykład na całą noc). Potem należy szkło dokładnie wypłukać